KeresésKeress a gyjtemny sszes szveges mezjben.

Gyûjtemény

Szimbólumok
Vallási jelképek
Zsinagóga és Tóra
Ünnepi tárgyak
A közösségi és rituális élet tárgyai
A mindennapi élet zsidó tárgyai
A tanulószoba és a tanház tárgyai
Zsidó tárgyú festmények és rajzok
Dokumentumok
Audiovizuális archívum
Épített emlékek
Egyéb

Hírlevél

Hrlevl

Nv

E-mail


Iratkozzon fel havi hrlevelnkre, melybl zsid kulturlis hrekrl, esemnyekrl s a Virtulis Zsid Mzeum jdonsgairl rteslhet.

Támogatás

Tovbbi projektjeink


LexiKohn


Redner Renée (1908 - 1975)

Redner Renée festõmûvész
1908.május 22-én született Budapesten polgári családban.
Jaschik Álmos szabadiskolájában rajzot, mûvészettörténetet,klasszikus grafikai technikákat, alkalmazott grafikát, díszlet-és jelmeztervezést tanult. Mesterei: Aba-Novák Vilmos, Medgyessy Ferenc és Fényes Adolf tehetségét kitüntetett figyelemmel kísérték.
Részt vett a szolnoki mûvésztelep indulásában. Az Európai Iskola és a KUT tagja volt. Szerepelt a Szalon Tavaszi Tárlatain. Három festõnõ címmel közös kiállításon szerepelt Szántó Piroskával és Lehel Máriával. Rabinovszky Máriusz írt kritikát a kiállításról, ahol RR. könnyed játékosságát emelte ki. Mûvészetére fõképpen Chagall volt igen nagy hatással, de Klee, Míró, Kandinszkij, Bortnyik is befolyással bírt. A vonal, a szín a forma egyaránt izgatta. így a monokróm grafika, a festészet és a szobrászat egyaránt szerepelt az általa gyakorolt mûfajok között. Párizsba tett tanulmányútja alkalmával is a kor legkitûnõbb szellemi, mûvészeti áramlatait szippantotta magába. A történelem viharaiban megmaradt olajfestmények, grafikák. kisplasztikák tanúsítják RR.folyamatos alkotói munkásságát.

Polgári származása és az Európai Iskolához tartozó kultúrája miatt a 3T harmadik kategóriájába: a Tiltott kategóriába sorolták,amibõl egész élete során nem sikerült kitörnie. Ceruza-, tus- és tollrajzokkal. réz- és linómetszetekkel, akvarell- és tempera festéssel, vagy batikolással, textilfestéssel fejezte ki aktuális érzelmeit, gondolatait. Hosszú, fájdalmas betegségben hunyt el 1975 október 5-én. RR. munkássága felfedezésre, rehabilitásra vár. Lánya keramikusként követi édesanyja mûvészi vonalát. 2008-ban saját életmû kiállításán RR.születésének 100. évfordulójára emlékkiállítást rendezett a kõbányai Pataky Mûvelõdés Központ galériájában. (Ma Körösi Csoma Sándor Mûvelõdési Központ.)
A Jaschik Álmos Mûvészeti Szakközépiskola galériájában a Jaschik szellemiség folytonosságát szimbolizáló névadó kiállításon, mint volt Jaschik tanítvány szerepelt ott tanító lányával együtt./Leánya:Tóvölgyi Katalin szíves közlése alapján./


Forrs: http://omike.hu/omike/muveszek/redner-renee/135


Vissza

TMOGATK:


© 2010-2021. JMPoint Alapítvány